‘Kunnen jullie het beter dan?’ Regelmatig heb ik de afgelopen weken die vraag gekregen als ik vertelde dat ik in de jury zat van de Slechte Sloganverkiezing. Ik weet niet of ik het beter kan, is mijn eerlijke antwoord. Ik heb het nooit geprobeerd en ik heb vooralsnog ook niet de aanvechting om het te proberen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet in staat zou zijn feilloos te benoemen wat echt tenenkrommend is.
Slechte Slogans was vijf jaar geleden een initiatief van journalist Tefke van Dijk en communicatiewetenschapper Christine Liebrecht. Ze maakten een website en nodigden iedereen uit om slechte slogans te nomineren. Met foto, als bewijs dat de slogan ook echt gehanteerd werd in het dagelijks leven. Van alle binnengekomen slogans stellen tien juryleden maandelijks een persoonlijke top drie samen. Dat levert twee genomineerden voor de jaarlijst. En op dezelfde manier wordt door de jury in december uit 24 genomineerden een shortlist van 10 samengesteld. Waarop vervolgens heel Nederland kan stemmen.
Toen enkele jaren terug een Amerikaanse tandarts de blauwe tegel, de prijs voor de slechtste slogan van het jaar, leek te gaan winnen zijn de reglementen iets aangepast: alleen Nederlandse bedrijven dingen nog mee. De slogan hoeft niet per se Nederlandstalig te zijn. Zo won een herenmodezaak uit Tilburg de tegel met It’s De Cock that makes the man. Dubbelzinnigheid, krom rijm, flauwe woordspelingen, er zijn allerlei oorzaken die een slogan slecht maken.
Opmerkelijk is dat de winnaars vaak trots zijn op hun prijs. De aannemer uit Velsen die in 2014 won met de slogan Een timmer timmert, een tandarts boort, maar wij zitten lekker in Velsen-Noord zag de prijs als een aanmoediging om door te gaan met het verzinnen van meligheid. Slechte publiciteit is ook publiciteit hoor je wel eens. Als ze maar over ons praten is ook zo’n fijne dooddoener. Maar uiteindelijk hoeven de mensen achter de verkiezing zich daar niet mee bezig te houden. En toegegeven, soms is het een kwestie van smaak. Soms zie ik een slogan langskomen die als slecht is bestempeld, maar waar juist niets op aan te merken valt.