Voor mijn leeslijst Engels mocht ik Alice in Wonderland lezen en daar zal ik mijn leraar Engels altijd dankbaar voor blijven. Hij beschouwde het, anders dan velen toen en nu, niet (alleen) als een kinderboek. Sterker, hij leende mij The Annotated Alice, waarin ik precies kon nalezen welke verwijzingen en knipogen naar de werkelijkheid Lewis Carroll allemaal in zijn boek had gestopt. Ook zonder dat je die allemaal opmerkt, blijft Alice een fenomeen waar iedereen kennis mee zou moeten maken, omdat het ons zo heerlijk met de neus op talige en andere menselijke eigenaardigheden drukt.
Alice is dit jaar 150 jaar geworden. In 1865 verscheen The Adventures of Alice in Wonderland, zes jaar later gevolgd door Through the Looking-Glass. Die verjaardag wordt vooral in de Angelsaksische wereld goed gevierd, onder meer met prachtige jubileumpostzegels. In Nederland is een heruitgave verschenen van beide Alice-boeken, prachtig vormgegeven en geïllustreerd door Floor Rieder (die vorig jaar debuteerde en meteen een Gouden Penseel kreeg voor haar illustraties in Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten). Alleen al op de volle schutbladen, waarin allerlei elementen uit het verhaal door elkaar heen buitelen, raak je niet uitgekeken. En juist dat door elkaar heen buitelen past zo goed bij Carrolls verhaal waarin Alice, na haar val door het konijnenhol, van de ene verbazing in de andere valt. Niets wat ze dacht te kennen, is nog waar en precies die vervreemding drukken Rieders tekeningen uit. Alle perspectief is zoek, of in elk geval anders en alle kaders knellen.
Van het boek zelf kan dat niet gezegd worden. Alles past daarin juist precies, tekst en beeld en vormgeving (door Suzanne Nuis) zijn een wonder van eenheid en schoonheid. En wat een goede vondst van de uitgever om het tweede deel, Alice in Spiegelland, op de kop te zetten (je moet het boek omdraaien om het te kunnen lezen). Begin januari won Rieder voor dit boek al Het Mooiste Boekomslag 2014, laat er aub nu een prijs komen voor het Mooiste Binnenwerk.
Voor wie mocht denken: een boek met plaatjes, o, weer zo’n kinderboek, gedenk dan vooral mijn leraar Engels. En zorg ervoor dat Alice lang blijft leven. Lees het voor en laat het lezen. / Bea Ros
Lewis Carroll, Alice in Wonderland / Alice in Spiegelland. Met illustraties van Floor Rieder. Haarlem, Gottmer, 2014. Vanaf 8 jaar. € 24,95